De voormalige moestuin en boomgaard werd door Hubertus Paulus Hoevenaar jr., exploitant van suikerfabrieken in Indië, rond 1870 aangelegd. Deze voormalige bewoner was mede-oprichter van een boomkwekerij in Eindhoven en zeer geïnteresseerd in tuinaanleg. Hij was degene die het kasteel en het park zijn huidige vorm gaf. Dat wil zeggen, het kasteel precies in het midden van het park, daaromheen de Engelse landschapstuin (in die tijd erg in trek bij de rijken) en aan de westelijke rand een ommuurde moestuin met boomgaard.
Over de Kasteel Bloemenhof
Historie Kasteel Bloemenhof
Stichting Kasteel Geldrop
Het ommuren van een tuin had zo zijn voordelen. Het fruit en groenten stonden meer beschut, terwijl de muren tevens dienst deden als klimmuur voor leibomen. Zo vroor vroeg in de lente de bloesem niet zo snel van de fruitbomen af, omdat door de zon opgewarmde muren de bomen beschermden. Deze muren worden onderbroken door een nog dienst doende Oranjerie en een kasteelboerderij, die dienst deed als opslagschuur. Tegenover de Oranjerie staat een grote Tabletkas, waarin vandaag de dag nog steeds het jonge goed wordt opgekweekt voor in de Bloemenhof
De bloemenhof is de afgelopen jaren in een geleidelijke verandering terecht gekomen. De invulling van de vier grote kwadranten is veranderd van moestuin tot bloementuin met diverse heesters. Ook snijbloemen, zowel een- als meerderjarig goed staat in de talrijke borders. De bloemen gebruikt de bloemengroep van het kasteel voor prachtige decoraties in de stijlkamers, precies zoals de laatste adellijke bewoonster, baronesse Van Tuyll van Serooskerken-Quarles van Ufford, dat deed.
Insectentuin en Zintuigentuin
Tussen de Bloemenhof en de Helze bevindt zich de educatieve insectentuin en Kasteel Zintuigentuin. In de insectentuin groeien vooral bloemdragende planten die vlinders, bijen en andere insecten gebruiken als voedselbron. Vooral vlinders gebruiken bepaalde planten ook om hun nageslacht veilig te stellen door op deze planten eitjes te leggen. Om de insecten een handje te helpen is een insectenhotel gebouwd; een soort muur onder een afdakje waarin ontelbare gaatjes zijn geboord. De bijen vinden hun huis in de diverse kasten die in de bijenhoek staan opgesteld.
Rijksmonumenten
De unieke combinatie van al deze gebouwen en tuinen maakt het landgoed van Kasteel Geldrop een prachtige locatie om eens te bezoeken. Sinds 2000 is het gehele complex benoemd als Historische Buitenplaats en is daardoor beschermd en behouden voor het nageslacht. Wil je meer weten over de monumenten? Bekijk dan hier alle monumenten op het landgoed.
HET LANDGOED DAT PRIKKELT
Wat heeft Stichting Landgoed Kasteel Geldrop te bieden
Meer informatie over de verschillende onderdelen van Landgoed Kasteel Geldrop? Klik op een van de logo's om direct meer informatie te vinden over het desbetreffende onderdeel.