Over Landgoed Kasteel Geldrop

Stichting Landgoed Kasteel Geldrop

Sinds 30 december 1996 is Stichting Landgoed Kasteel Geldrop eigenaar van het kasteel, de bijgebouwen en de ruim 11 hectaren park in het hartje van de gemeente Geldrop-Mierlo. Daarvoor was het landgoed 22 jaar in het bezit van de gemeente Geldrop (toen nog niet gefuseerd met Mierlo). De stichting krijgt haar inkomsten enerzijds uit subsidies van overheidsinstanties en fondsen en anderzijds uit exploitatie van het kasteel en de bijgebouwen.

Doelstelling
Al deze inkomsten hebben het doel (dit is statutair vastgesteld) om het gehele complex te behouden en in stand te houden met als uitgangspositie de toestand van het kasteel rond 1870. Dit alles moet ten goede komen van de bevolking van de gemeente Geldrop-Mierlo.

Stichting Landgoed Kasteel Geldrop is een ANBI-instelling. Klik hier voor meer informatie m.b.t. een ANBI-instelling

Het stichtingsbestuur heeft 7 vaste medewerkers in dienst en een groot aantal vrijwilligers. Het complex is aan te merken als een landgoed als bedoeld in artikel 1 van de Natuurschoonwet 1928. Dit omvat de historische buitenplaats, het nieuwe park en het gebied waarop de kinderboerderij gelegen is.

Meer weten over de stichting?

Lees hier meer over de stichting

Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop
De eerste bewoners die we in de archieven tegenkomen zijn Philip en Jan van Geldrop, die omstreeks 1350 het kasteel bouwen. De volgende twee eeuwen was het kasteel in bezit van het geslacht Van Horne, maar het werd nauwelijks bewoond. Rond 1600 vestigde Amandus van Horne zich op een woontoren vlak naast het kasteel. In 1616 liet hij de middeleeuwse bouwvallen opknappen. Dit bouwwerk met de karakteristieke trapgevels vormt nu het middendeel van het huidige kasteel; aan de grachtzijde is het jaartal in de muurankers nog terug te vinden.

Meer weten over het Kasteel? Lees dan hier verder.

Lees hier meer over de geschiedenis van het kasteel

Partners van Landgoed Kasteel Geldrop

IVN Geldrop
Sinds 1976 is afdeling Geldrop van het IVN gehuisvest in de Tuigkamer op het landgoed van Kasteel Geldrop. Kort daarna zijn ook de Paardenstal en het Koetshuis door deze vereniging betrokken. Het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) organiseert van eind maart t/m oktober een expositie in de Paardenstal. Op elke eerste woensdagavond van de week is er een lezing in het Koetshuis. De overige activiteiten variëren van het Kabouterpad, Waterdiertjes scheppen tot wandelingen met een natuurgids.

Meer weten over IVN Geldrop? Bekijk hun website

Lees hier meer over IVN Geldrop

Stichting Villagemarketing Geldrop-Mierlo
Geldrop en in mindere mate Mierlo stonden bekend om hun rijke textielindustrie. Hier zijn we trots op. Dit culturele erfgoed brengt de stichting op allerlei plaatsen terug door middel van het thema Verweeft & Vermaakt.

Dankzij de ondersteuning vanuit de gemeente kan Stichting Villagemarketing Geldrop-Mierlo zich de komende jaren gaan inzetten om deze kwaliteiten verder op te pakken en uit te breiden. Villagemarketing gaat zich kortom inzetten voor het versterken van de positie van onze gemeente en het leggen van verbindingen tussen alle initiatieven die er nu al zijn. In deze Stichting zitten vertegenwoordigers uit onder meer de culturele, recreatieve, ondernemende en gastvrijheid sector.

Bekijk de website voor informatie over de stichting.

Lees hier meer over Stichting Villagemarketing Geldrop-Mierlo

Wat heeft Stichting Landgoed Kasteel Geldrop te bieden

Meer informatie over de verschillende onderdelen van Landgoed Kasteel Geldrop? Klik op een van de logo's om direct meer informatie te vinden over het desbetreffende onderdeel.