Over het Voedselbos

Voedselbos

In het noordpark van het landgoed bevindt zich sinds 2021 een Voedselbos. In samenwerking met het IVN en vele vrijwilligers is in maart van dat jaar met de aanleg begonnen door het planten van een meidoornhaag en vele vruchtdragende bomen en struiken.

Wat is een Voedselbos

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het geeft een overvloed aan heerlijk vers voedsel, zoals knoppen, spruiten, bollen, wortels, bladeren en bloemen van allerlei soort, sommige planten worden verzameld om hun voedingswaarde en andere om de smaak die ze aan gerechten kunnen geven. Bloemen die van nature rijk zijn aan nectar, kunnen veelal gebruikt worden om iets zoet te maken of voor het maken van thee.

De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit: dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag – de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven. De arbeid en input zijn op den duur nihil. En het allerbelangrijkste is: een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Niet alle plantensoorten hoeven trouwens voor de mens eetbaar te zijn (voedselplanten). Ook soorten die bijvoorbeeld bestuivende insecten of plaag bestrijdende vogels aantrekken krijgen er hun plek (systeemplanten).

De kruinlaag heeft een belangrijke rol in het geheel. Deze zorgt niet alleen voor beschutting maar ook voor de productie van een grote hoeveelheid organisch materiaal, zowel boven de grond – blad- als onder de grond in de vorm van wortels.

Het kunnen aanleveren en uitwisselen van voedingsstoffen tussen gewassen onderling maakt van een natuurlijk bos maar ook een voedselbos een slim en duurzaam systeem. Soorten die bijvoorbeeld veel stikstof nodig hebben om vrucht te dragen krijgen als buur een stikstof bindende plant, die met zijn afstervende blad en wortels voedsel vrijmaakt dat weer in de kringloop terecht komt. Dat resulteert in een gezonde, rijke oogst.

Door het voedselbos wordt de biodiversiteit en de natuurwaarde vergroot. Daarnaast zal het een educatief aspect hebben bij rondleidingen, excursies , cursussen en workshops over voedsel, vogels, insecten, planten, bomen enz. voor volwassenen en jeugd.

Het Voedselbos op Landgoed Kasteel Geldrop wordt ondersteund door een financiële bijdrage van de eigenenergie.net, de Nationale Postcode Loterij en de Vrienden van Landgoed Kasteel Geldrop.

Openstelling
Maandag t/m zondag van 9.00 tot zonsondergang. Op vrijdag en zaterdag sluit de poort aan de Mierloseweg om 20.00 uur. Honden (ook aangelijnd) zijn niet toegestaan vanwege de vele wilde dieren in het park.

Reserveer een rondleiding in het park

HET LANDGOED DAT PRIKKELT

Wat heeft Stichting Landgoed Kasteel Geldrop te bieden

Meer informatie over de verschillende onderdelen van Landgoed Kasteel Geldrop? Klik op een van de logo's om direct meer informatie te vinden over het desbetreffende onderdeel.