Knuffeldienst

Knuffeldienst – de helende band tussen mensen en dier.

We zoeken nog mensen die een knuffeldienst willen draaien!

Wat is een knuffeldienst?
De vrijwilligers  van de kinderboerderij gaan met een aantal dieren, konijnen en cavia’s, naar instellingen toe. Eenmaal daar kunnen de mensen, binnen het betreffende uur, de dieren aaien of knuffelen; de instellingen zorgen voor een (oud) laken op tafel, zo durven de dieren op de tafel te lopen. Vaak wordt er ook wat groenvoer gegeven aan de dieren.

Zo’n knuffeldienst, wanneer deze wordt ingezet in verpleeghuizen, scholen of soortgelijke instellingen wordt steeds populairder in Nederland. Langzaamaan vindt men dan ook meer adressen voor knuffelploegen.

Lees ook eens het artikel van het Eindhovens Dagblad over onze eigen vrijwilligers Yvonne en Pieter die onze knuffeldienst nu al weer tijden verzorgen.

Positieve invloed op de gezondheid
Het is in meerdere onderzoeken bewezen dat contact tussen mens en dier heel gezond kan zijn. Het brengt bij mensen (en vaak ook de dieren zelf!) positieve reacties teweeg, zowel lichamelijk als psychisch. Aaien vermindert bijvoorbeeld stress in lichaam en geest, en de aanwezigheid van een hond kan je helpen beter te presteren in wiskunde opdrachten! Honden en zelfs varkens worden al ingezet om kinderen beter te leren lezen.

Omgaan met dieren kan ook een kalmerende werking hebben op mensen met (ernstigere vormen van) autisme. Het kan bijvoorbeeld angstklachten verminderen. Deze mensen kunnen daardoor vaak beter presteren in het dagelijks leven.

Dementie
De kinderboerderij komt met de knuffeldienst onder andere bij verzorgingshuizen langs. Bij mensen met dementie zie je soms aan hele kleine dingen dat het zien of voelen van dieren iets bij ze losmaakt. Ook al reageren ze nauwelijks. Anderen gaan juist honderduit vertellen. Het contact met de dieren kan helpen herinneringen op te halen, sociaal contact met medebewoners en anderen te vergroten, of gewoon een keertje heerlijk te ontspannen in het hier en nu. Bij dementie is bewezen dat het contact met dieren eenzaamheid kan verminderen.

Scholen /BSO’s
We gaan ook graag bij scholen en BSO’s langs. Daar kan de knuffeldienst een educatieve invulling meekrijgen. De kinderen vinden het ook vaak gewoon fijn om te mogen aaien en kijken.

Vergoeding
Wilt u graag dat de knuffeldienst bij u langskomt? Neem contact met ons op voor een afspraak. Binnen Geldrop vragen wij voor deze dienst een vergoeding van €20,00 per keer. Buiten Geldrop is dat €25,00. Dit geld wordt gebruikt voor de gemaakte kosten (benzine, verzorging dieren) en komt verder ten goede aan de kinderboerderij.

Benodigdheden
Bij een bezoek van onze dienst verwachten we van de betreffende instelling dat er altijd minimaal één medewerker vanuit de instelling aanwezig is als wij er zijn (op de afdeling), en dat onze vrijwilligers iets te drinken kunnen krijgen. Wij zorgen zelf voor vervoer en nemen wat groente mee wat de bewoners eventueel aan de dieren kunnen voeren. We proberen altijd alles zo schoon mogelijk weer achter te laten.

HET LANDGOED DAT PRIKKELT

Wat heeft Stichting Landgoed Kasteel Geldrop te bieden

Meer informatie over de verschillende onderdelen van Landgoed Kasteel Geldrop? Klik op een van de logo's om direct meer informatie te vinden over het desbetreffende onderdeel.