Skip to main content

De grote dieren op de kinderboerderij

De grote dieren op de kinderboerderij

Op onze boerderij vind je grote en kleine dieren en een heleboel vogels. Lees hier welke grote dieren we hebben en wat korte achtergrondinformatie.

De Ezels

Teun en Kasper stammen af van de Somalische ezel. Ze zijn in mei 2010 op de kinderboerderij komen wonen. Kasper is de grijze ezel en is wat meer ondeugend. Teun is de donkerbruine ezel en is wat gevoeliger. Ze zijn erg aan elkaar gehecht, wandelen vaak door het dorp en trekken samen een wagentje. Kasper en Teun worden soms ook ingezet om kinderen op hun rug te laten rijden. Ze staan in de wei achterin op de boerderij. Vanaf de schapenwei kun je dichtbij komen. Heb je ze al weleens horen balken? Ze hebben een stal waar ze met slecht weer of hitte kunnen schuilen.

De Schapen

Onze schapen in Nederland stammen af van het wilde schaap en hebben een dikke jas wol die beschermt tegen zon en kou.  Kom dan maar eens kijken of je de verschillen tussen onzen schapen kunt zien. Veel van onze schapen zijn best tam. Je mag in de wei tussen de schapen lopen. Als je rustig bent en door je knieën gaat, kun je ze soms voorzichtig aaien. Onze  schapen hebben een stal waar geen publiek mag komen. Ze kunnen zich daarin terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben. 

De Geiten

Op de kinderboerderij woont een leuke groep geiten. Er zijn dwerggeiten en melkgeiten. Een mannetjesgeit heet een bok, maar hier zijn alleen maar vrouwtjes; geiten, dus. Onze geiten lopen in de wei en daar mag je tussen lopen. Een geit is erg nieuwsgierig, gericht op contact met mensen en houdt van aandacht. Dus ga ze maar aaien en praat tegen ze. Onze  geiten hebben een stal waar geen publiek mag komen. Ze kunnen zich daarin terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben. 

De Varkens

Onze varkens hebben een buitenruimte met modder en zand en wat speelgoed. ’s Nachts slapen ze in een hok. Dat houden ze heel netjes want varkens zijn van nature ‘schone’ dieren. Dat betekent dat ze hun behoefte niet op hun slaapplek doen. Een vrouwtjesvarken heet een zeug en een mannetjesvarken heet een beer. Een jong varkentje heet een big. Varkens zijn gevoelige dieren en erg slim, daarom hebben ze aandacht en speelgoed nodig. Je kunt ze zelfs trucjes leren zoals poot geven of een rondje draaien. Varkens hebben trouwens geen zweetklieren. Daarom nemen ze ook zo graag een modderbad als het heet is. Dat koelt lekker af. En het is gelijk een beschermlaagje voor hun huid. Ze wroeten ook graag in de modder op zoek naar lekkere hapjes. Met hun gevoelige neus vinden ze gemakkelijk regenwormen, insecten en bijvoorbeeld wortels.

Er wonen twee Kune Kune varkens in het varkensverblijf. Zij heten Boris en Sjefke. Ze zijn in augustus 2018 geboren en worden getraind. Dit doen we omdat ze hanteerbaar moeten zijn. Ook omdat wij en zij het leuk vinden om iets te doen samen.

Fokbeleid

In principe fokken we niet met dieren. Er zijn er al meer dan genoeg. Omdat we wel af en toe jonge dieren willen hebben vanuit educatief oogpunt doen we het volgende: Ons fokbeleid is dat we elk jaar proberen 2-3 geiten te laten dekken. Geitjes blijven lang speels en dat is anders dan bij schapenlammetjes. Het is niet altijd mogelijk om alle jongen te houden omdat onze groep anders te groot wordt. We proberen natuurlijk altijd een goed thuis voor hen te zoeken: bij particulieren of andere kinderboerderijen. Bokjes houden we nooit, die mogen soms bij een andere kinderboerderij als dekbokje blijven.

HET LANDGOED DAT PRIKKELT

Wat heeft Stichting Landgoed Kasteel Geldrop te bieden

Meer informatie over de verschillende onderdelen van Landgoed Kasteel Geldrop? Klik op een van de logo's om direct meer informatie te vinden over het desbetreffende onderdeel.