Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Pieter Reef en Sjef Bakermans

05/11/2023 om 14:00 - 17/12/2023 om 17:00

Schilderijen expositie “Uit de verf”” in Kasteel Geldrop

In het sfeervolle Kasteel Geldrop zullen vanaf 5 november tot 17 december twee Geldropse kunstenaars, Pieter Reef en Sjef Bakermans, hun schilderijen exposeren. Beiden hebben een geheel andere achtergrond en daardoor een geheel eigen stijl van schilderen ontwikkeld. Het totale plaatje is daardoor “meer dan de som der delen” en dat weerspiegelt zich in de volle breedte van de getoonde werken. Het kasteel is voor hen geen onbekend terrein, aangezien ze al vele jaren gewaardeerde vrijwilligers zijn binnen deze historische locatie.

Pieter Reef

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, ontwikkelde Reef (1948) zich als materieschilder, een stijl die zich beweegt tussen de traditionele schilderkunst en ruimtelijke objecten. Hij gebruikt daarbij voorwerpen uit vervlogen tijden, of restmaterialen van deze tijd. In alle gevallen komen ze voort uit de erfenis van de mens. Deze zogenaamde waardeloze materialen zijn een grote inspiratiebron voor hem gaan zo een eigen leven leiden.
De laatste jaren wordt Pieter geraakt door landschappen waar hij doorheen reist of die hij vanuit zijn herinneringen ophaalt. Die verwerkt hij tot schilderijen met een ruimtelijke panorama-achtig karakter, vaak licht geabstraheerd en altijd uitgebalanceerd in kleurgebruik en sfeer. Je zou er zo in kunnen verdwalen. Pieter Reef is naast een bekende Geldrops beeldend kunstenaar, ook docent aan het creativiteitscentrum “de Wiele”. Daar stimuleert hij bij zijn cursisten nieuwsgierigheid en creativiteit wat resulteert in persoonlijke, boeiende en diverse kunstwerken, precies zoals bedoeld.

Sjef Bakermans

Pas zo’n 25 jaar geleden vond Bakermans (1952) de tijd en de ruimte om daadwerkelijk te beginnen met schilderen. Op enkele cursussen aan de Antwerpse Kunstacademie na, plus een workshop bij Cornelis Le Mair, is hij autodidact. Als perfectionist heeft hij lang gezocht naar een stijl die bij hem paste en die hij uiteindelijk gevonden heeft in wat hem eigenlijk zijn leven lang al boeide; de stillevens van de fijnschilders uit de 17e eeuw. Een grote inspiratiebron was ook Nederlandse kunstenaar Henk Helmantel met zijn stillevens en zijn meesterlijke beheersing van licht en schaduw, zoals we dat ook zien bij de oude meester Johannes Vermeer. In zijn schilderijen geeft Bakermans weer wat hem het meeste raakt, eenvoudige alledaagse dingen om hem heen, zoals een takje, wat kersen of een mooie vaas. Zo creëert hij een uitgebalanceerde compositie die hij vervolgens tot in detail uitwerkt op paneel tot een intiem verstild klein kunstwerk!  Zijn artistieke reis begon met acrylverf, maar uiteindelijk vond hij zijn ware roeping in olieverf op paneel. Voor Sjef is materiaalkennis van essentieel belang, evenals het streven naar een perfecte weergave van zijn onderwerpen.

De officiële opening vindt plaats op zondag 5 november om 14.30 uur. De expositie is gratis toegankelijk en duurt t/m 17 december. De openingstijden zijn donderdag, vrijdag, en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. De expositiezalen van Kasteel Geldrop bevinden zich op de eerste verdieping en zijn rolstoel toegankelijk.

Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.

Gegevens

Begin:
05/11/2023 om 14:00
Einde:
17/12/2023 om 17:00

Organisator

Kasteel Geldrop
Telefoon
0402801230
E-mail
info@kasteelgeldrop.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
Geldrop,
+ Google Maps
Telefoon
040 2801230