Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Mar Diemel

10 april om 14:00 - 19 juni om 17:00

Expositie ‘Schoonheid in stijl’ in kasteel Geldrop

Vanaf 10 april t/m 19 juni exposeert de Utrechtse schilder Mar Diemèl (1903-1983) zijn werken in Kasteel Geldrop. Met deze expositie wordt een inkijkje gegeven in het leven en werk van een minder bekende Nederlandse kunstenaar uit de 20e eeuw. De expositie omvat schilderijen, tekeningen en illustraties, die kenmerkend zijn voor de verschillende stijlen die Diemèl gedurende zijn leven heeft gehanteerd. Daarnaast worden ook enkele zelfportretten tentoongesteld.

Mar Diemèl (1903-1983) was autodidact. Hij werd geboren in een kleermakersgezin. Zijn passie lag al van jongs af aan bij het tekenen en schilderen, waarbij het van huis uit meegekregen vakmanschap een centrale rol speelde in zijn werk en leven. Door in het begin van zijn carrière te experimenteren met verschillende technieken van schilderen, heeft hij uiteindelijk zijn eigen karakteristieke stijl kunnen ontwikkelen. Hierbij liet hij zich inspireren door de stijl en techniek van de oude Hollandse meesters, maar ook door stromingen als het late impressionisme en het expressionisme van de Bergense school.
Naast de vele portretten en landschappen heeft hij ook een aantal figuurstudies gemaakt. Zijn werk kan het beste omschreven worden als ‘traditioneel-realistisch’

Zijn uitgangspunt was dat kunst toegankelijk moest zijn voor een breed publiek en verzette hij zich tegen kunst die alleen door de maker zelf begrepen werd.

Voor Diemèl had kunst daarom met schoonheid, kunde en perfectie van doen en om die reden heeft de expositie de titel ‘Schoonheid in stijl’ gekregen.

In de jaren ’20 en ’30 heeft hij onder het pseudoniem ‘Mardi’ talrijke jongensboeken en schooluitgaven geïllustreerd. Op deze tentoonstelling is ook werk uit die tijd te bewonderen.

Het werk van Mar Diemèl is weinig geëxposeerd. Een groot deel van zijn leven stond in het teken van docentschap en het leiden van de mede door hemzelf opgerichte kunstacademie Artibus. Hij had zelf niet de behoefte veel naar buiten te treden met zijn werk. Dit heeft zijn bekendheid als kunstenaar in de weg gestaan.

De expositie wordt officieel geopend, op zondag 10 april om 14.00 uur en is daarna elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur t/m 19 juni gratis te bezoeken.

Gegevens

Begin:
10 april om 14:00
Einde:
19 juni om 17:00

Organisator

Kasteel Geldrop
Telefoon:
0402801230
E-mail:
info@kasteelgeldrop.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
Geldrop,
+ Google Maps
Telefoon:
040 2801230