Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie Lost and Refound

4 september om 14:00 - 30 oktober om 17:00

Nederlands Indië – verloren en teruggevonden

Van zondag 4 september tot en met zondag 30 oktober 2022 wordt op Landgoed Kasteel Geldrop de Nederlands-Indische koloniale geschiedenis belicht in de expositie LOST AND REFOUND (Verloren en Teruggevonden). Shelly Lapré en Aura Op den Camp zijn beeldend kunstenaars met Indische afkomst. Zij laten in hun werk zien, hoe deze achtergrond elk van hen verbonden en gevormd heeft. Hun werken verwijzen naar ieders persoonlijk verhaal maar tonen ook hoe verschillend maar tevens aanvullend hun beleving daarover was en is. De expositie bestaat uit schilderijen, tekeningen, mixed media Installaties, oude hutkoffers, diverse andere materialen en verhalen.

Shelly Lapré
Haar werk is een eerbetoon aan haar ouders die na hun gedwongen repatriëring uit Indië met hun doorzettingsvermogen toch een goed bestaan hebben weten op te bouwen in Nederland. Deze achtergrond heeft haar geïnspireerd, en zoals ze zelf zegt: “Kunst geeft mij de mogelijkheid om de verbinding tussen Verleden, Heden en Toekomst van Nederlands-Indië zichtbaar te maken. Oude foto’s, documenten, boeken en spullen van haar familie heeft ze verzameld om te verwerken in haar kunstwerken. De basis daarvan zijn oude kranten en kaarten met epoxyhars. Door de transparante werking daarvan blijven de onderlagen zichtbaar. Haar collages en tekeningen verwerkt ze als diorama’s in oude blikken. Dierbare herinneringen slaat ze op in authentieke hutkoffers die ze gebruikt als vitrine kasten. Op deze wijze draagt ze haar werk over aan volgende generaties, opdat de herinnering voor altijd levend blijft.

Aura Op den Camp

Aura Op den Camp is van Indo – Europse afkomst ( Chinees Frans Duits Nederlands ) , geboren in Semarang ( Java). Haar inspiratie haalt ze uit het leven zelf: m.n. haar afkomst en de omstandigheden in Nederlands-Indië destijds , de emigratie naar Nederland etc. riepen zoveel vragen op dat onderzoek hiernaar een vanzelfsprekendheid werd. Het kunstenaarschap bood haar de mogelijkheden haar onderzoek in beeld uit te werken. In eerste instantie werkte ze hoofdzakelijk abstract. Niet bewust toegespits op alle vragen rondom Nederlands-Indië persé en op de sporen die het had achtergelaten. De onderwerpen die met grote
regelmaat in haar werk terug keren hebben welliswaar alle te maken met vragen rondom oorsprong en bestemming, identiteit, multi-culturaliteit, de betekenis van religie etc. Abstractie bood de mogelijkheid in een soort van geheimtaal te communiceren. Een taal die voora zij zelf het beste verstond. Die niet vroeg om exacte vertalingen. Eerder sferisch werkte. Zoals ook haar bevindeingen niet exact te vertalen waren.

Er werd weliswaar veel gesproken over Indië echter het bleef grotendeels beperkt tot de tijd vóór de Eerste Wereldoorlog. De Tijd-Erna was in stilte gehuld. Naarmate de tijd ontvankelijker werd voor openheid nam de behoefte aan onthulling van de werkelijkheid steeds meer toe. Dit had een andere wijze van werken tot gevolg: een figuratieve werkwijze – verhalend en onthullend – niet letterlijk maar een handreiking naar de erachterliggende werkelijkheid. De behoefte aan abstractie is niet verdwenen. Voor het specifiek op Nederlands-Indië gerichte werk is parallel aan de figuratieve werken een serie abstracte werken ontstaan. In de kleuren van het figuratieve werk. Deze werken worden door haar ervaren als sferische aanvullingen van het figuratieve verhaal. Tenslotte merkt ze op dat het Nederlands-Indië verhaal een universeel verhaal is. Een verhaal datzich, met meer of minder identieke kenmerken, veelvuldig en her en der ter wereld afspeelt. Het is daarmee een verhaal dat IEDEREEN aangaat.

Shelly en Aura zullen gedurende de expositie-periode een aantal educatieve workshops aanbieden en een lezing geven. Dit zal op de tentoonstelling en via de website en media aangekondigd worden. De workshops hebben uiteraard dat bijzondere Indische kenmerk, zoals vanuit traditionele batik-techniek tekenen met warme batik was en tjanting op papier.

De expositie is gratis toegankelijk. De opening vindt plaats op zondag 4 september om 14.30 uur en loopt t/m zondag 30 oktober 2022, elke zondag, donderdag, vrijdag telkens van 14.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.
Voor meer informatie over de tentoonstelling en voor praktische informatie:

www.shellylapre.nl
www.aura-opdencamp.nl

 

Gegevens

Begin:
4 september om 14:00
Einde:
30 oktober om 17:00

Organisator

Kasteel Geldrop
Telefoon:
0402801230
E-mail:
info@kasteelgeldrop.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
Geldrop,
+ Google Maps
Telefoon:
040 2801230