Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Jos(é) van Lamoen

06/09/2020 om 14:00 - 25/10/2020 om 17:00

Expositie Realistisch Stilleven

Vanaf 6 september tot en met 25 oktober 2020 exposeert Jos(é) van Lamoen-Ghijssen (1954) haar werk in Kasteel Geldrop. Olieverfschilderijen met bloemen, fruit en porselein, tonen haar passie en fascinatie voor het stilleven.

Van Lamoen wordt geïnspireerd door het schilderambacht van schilders uit de 17e eeuw. Zij zijn haar grote voorbeeld. Deze schilders werkten eerst 7 jaar in een atelier als leerling, voordat ze later aan het echte werk mochten beginnen. Het is een fascinerend idee dat er destijds duizenden schilderijen werden gemaakt en dat we heden ten dage met slechts een druk op de knop, afbeeldingen met elkaar kunnen delen via Facebook, Instagram en Pinterest. Nadat zij eerst alle verschillende schildertechnieken heeft uitgeprobeerd, koos ze met volle overtuiging voor olieverf en het onderwerp realistisch stilleven. Deze schilderkunst is gebaseerd op een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp met aandacht voor compositie, detail, textuur, lichtinval en kleurintensiteit. Ze ontwikkelde zich verder door het volgen van cursussen, workshops, masterclasses en gericht museumbezoek.

Haar uitdaging zit in het zich eigen maken van het oorspronkelijke ambacht van schilderen. Met alles wat daarbij hoort zoals de geur van olieverf, het prepareren van de ondergronden, het uitzoeken van de kwasten en de zorg voor het materiaal. Om haar techniek te verbeteren neemt ze soms werk van oude meesters als voorbeeld, maar wel met een eigen interpretatie. Zo leerde men vroeger tenslotte ook schilderen, daar is ze erg open over. Door veel te oefenen is ze gegroeid in haar vak en creëert ze nu haar eigen kunstwerken. Zij kiest onderwerpen die dicht bij haar staan, die ze mooi vindt en die haar inspireren. Ze schildert op de eerste plaats voor zichzelf, maar natuurlijk doet het haar genoegen wanneer anderen het werk waarderen.

In de grote expositiezaal van het kasteel hangt werk met eigen composities. Zij zijn het resultaat van een zoektocht naar een eigen stijl. Alle kennis en kunde die ze door de jaren heen heeft verzameld zijn hierin verwerkt. Het groot afbeelden van de voorwerpen is spontaan ontstaan. Daar heeft ze niet echt een verklaring voor, behalve dat ze zich dan echt helemaal in details kan verdiepen. Getoond worden ook studie-stukken, vaak details uit grotere bekende werken. Hierin is te zien welke ontwikkeling ze op het gebied van schilderkunst heeft doorgemaakt. De expositie is te bezoeken van 6 september tot en met 25 oktober, elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

Gegevens

Begin:
06/09/2020 om 14:00
Einde:
25/10/2020 om 17:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.josvanlamoen.nl/

Organisator

Kasteel Geldrop
Telefoon:
0402801230
E-mail:
info@kasteelgeldrop.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
Geldrop,
+ Google Maps
Telefoon:
040 2801230