Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expo Engels en Van Opheusden

5 mei om 14:00 - 30 juni om 17:00

‘Ouwe knarren roeren zich’
Dubbele kunstexpositie van Engels en van Opheusden in kasteel Geldrop

Vanaf zondag 5 mei t/m zondag 30 juni exposeren beeldend kunstenaars Gerard Engels en Jan-Peter van Opheusden gezamenlijk in het fraaie Kasteel Geldrop. Beide kunstenaars volgden hun opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven (de huidige Design Academy) waarna ze ieder hun eigen richting in de kunstwereld volgden -de een als beeldhouwer, de ander als schilder.

Engels
In het begin van zijn carrière als beeldhouwer ontdekte Gerard Engels (1945) tijdens de restauratie van oude houten beelden, dat het werken met figuren hem diepe voldoening gaf. Die beelden lieten hem onder andere het klassieke schoonheidsideaal van het menselijk lichaam zien, wat een leidraad zou vormen voor zijn verdere artistieke loopbaan. Met die achtergrond heeft autodidact Engels zich ontwikkeld tot een vakkundig traditioneel beeldhouwer, die in staat is de vorm en beweging van mens en dier overtuigend te reduceren tot een ruwe schetsmatig geopende compositie van lijnen en vlakken. Dit heeft geleid tot krachtige abstracte bronzen torsen en beelden van paarden. Zijn bronzen werken, die vooraf minutieus worden ontwikkeld via schetsen, driedimensionale studies of 3D-computerontwerpen, getuigen van een geheel eigen stijl: individueel, figuratief met een sterke mate van abstractie.
Zijn creaties worden in aanvang opgebouwd vanuit de romp met dunne plaatjes harde was, die later in het beeld zichtbaar blijven omdat ze niet exact op elkaar aansluiten waardoor er hier en daar open plekken ontstaan. Vaak ontbreken de ledematen, omdat het beeld voor hem al compleet was zonder benen, armen of hoofd. Het besef dat deze abstracties met enige fantasie toch een zeker levendigheid kunnen bevatten, geeft hem het ultieme gevoel van voldoening in zijn beeldhouwwerk.

Van Opheusden
Op jonge leeftijd was tekenen en schilderen voor van Opheusden (1941 Eindhoven) al een grote passie. Op 14-jarige leeftijd exposeerde hij al in een galerij in Katwijk aan Zee. Zijn grote doorbraak in de wereld van de kunst kwam in 1985. Via de bekende galeriehouder en kunstverzamelaar Lambert Monet kreeg van Opheusden de kans om zijn werken wereldwijd tentoon te stellen. Na zijn succesvolle tentoonstelling in 1998 onder de Grande Arche in Parijs groeide de waardering en populariteit voor zijn werk gestaag. Vandaag de dag vinden zijn werken hun plek in grote collecties van voornamelijk particuliere verzamelaars over de hele wereld. Voor van Opheusden is schilderen zijn passie en een uitdrukking van zijn innerlijke harmonie. Hij beschouwt kleur als een cruciaal element in zijn werk, vaak gebruikmakend van primaire en contrasterende kleuren om directe emoties uit te drukken

Bezoekers van de expositie kunnen zich laten inspireren door de artistieke creaties van deze twee uitzonderlijke kunstenaars, waarbij zowel de vormen van Engels als de kleuren van van Opheusden een unieke beleving bieden en de verbeelding van de toeschouwer stimuleren. De expositie is te bezoeken vanaf zondag 5 mei. De expositie is gratis toegankelijk en loopt t/m 30 juni. De openingstijden zijn op donderdag, vrijdag, en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en zondag 19 mei (Pinksteren) is het kasteel gesloten. Tweede Pinksterdag is het kasteel wel geopend. De expositiezalen van kasteel Geldrop bevinden zich op de eerste verdieping en zijn rolstoel toegankelijk.

Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.

Gegevens

Begin:
5 mei om 14:00
Einde:
30 juni om 17:00

Organisator

Kasteel Geldrop
Telefoon
0402801230
E-mail
info@kasteelgeldrop.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1
Geldrop,
+ Google Maps
Telefoon
040 2801230